YleX tapaaminen

Pari viikkoa sitten kävin tapaamassa YleX-radion musiikkipäällikköä Tomi Saarista. Halusin saada selville YleX:n näkemyksen ja politiikan siitä, miten biisi valitaan radiosoittoon. Vaikka itse olenkin erittäin vakuuttunut, että voin saavuttaa oman unelmani artistina kovalla työllä, ilman levy-yhtiötä ja muita musiikkialan ”konkareita”, on kuitenkin biisin pääseminen radiosoittoon iso osa menestystä. Tähän kyseiseen asiaan minä en kovasti voi vaikuttaa, jos pelinhenki on, että biisi ei päädy edes musiikkipäällikön pöydälle ilman näitä edellä mainittuja isoja tahoja.

Levy-yhtiö tai ei, on hyvä biisi kaiken A ja O. Tästä olimme Tomin kanssa samaa mieltä. Ilman loistavaa kipaletta biisiviidakon kovassa kilpailussa on erittäin epätodennäköistä saada biisi kuulumaan radioaalloille. Tämä pätee myös jo satojatuhansia levyjä myyneisiin artisteihin. Uutena artistina on siis entistä haastavampaa saada äänensä kuuluviin musiikkimaailmassa.

Miten uusi artisti voi sitten saada jalkansa oven väliin? Jossain vaiheessa minulle sanottiin, että artisti ei voi itse kävellä oman levynsä kanssa musiikkipäällikön huoneeseen. Ihmettelin silloin, että ”miksi ei?”. Juteltuani Tomin kanssa ymmärrän nyt miksi ei. Levyjä kun tulee Tomin kuultavaksi lähes 100 viikossa. Jos jokaisen bändin/artistin tapaisi henkilökohtaisesti, ei siinä riittäisi aika muuhun. Miten tuosta isosta määrästä sitten poimia ne parhaimmat ja tulevaisuuden hitit? Tässä kohtaa hyvä ja arvostettu PR-henkilö olisi paikallaan. Mutta, erinoimainenkaan PR-henkilö ei saa tehtyä ”p*skasta mustikkapiirakkaa” kuten Apulannan Toni Wirtanen minulle kerran hyvän biisin merkitystä selvensi.

Tomilla on vankka näkemys siitä, että musiikin kuunteleminen ja hyvän biisin tunnistaminen on treenattu ja harjaantunut taito. Täytyy osata kuunnella uusi biisin ns. puhtaalta pöydältä ilman, että liittää siihen liikaa henkilökohtaisia ajatauksia, tunteita ja kokemuksia. Musiikkipäällikön on oltava valtaväestön korvat siinä vaiheessa, kun hän päättää, soitetaanko biisi radiossa vai ei.

YleX-radiota olen aina arvostanut valtavasti, koska heidän taajuudellaan näkyy ja kuuluu se, että hyvälle musiikille annetaan mahdollisuus – oli biisin ympärillä olevat puitteet minkälaiset tahansa.

Oma sinkkuni jäi myös Tomin pöydälle kuultavaksi, joten nyt jännitetään, onko minun Onnenpäivä-sinkkuni tarpeeksi hyvä raivatakseen tilan heidän soittolistalleen.

(c) Tom Hakala

P.S. Sain juuri viestiä että huomenna kannattaa kuunnella YleX:n uuden musiikin aamuvuoroa klo 10-11!!! ;)