Iske nyrkki kiveen!

Itse en ole koskaan joutunut kokemaan lähisuhdeväkivaltaa tai väkivaltaa ylipäätänsä. En ole koskaan edes kohdannut väkivallan todellista uhkaa. Monesti olen kyllä uhkarohkeana mennyt väliin, jos olen nähnyt tilanteen, jossa kädet nousevat jollain nyrkkiin. Jälkeenpäin olenkin sitten miettinyt, kuinka huonosti tilanteessa olisikaan voinut käydä. Kuitenkin koen, että on parempi auttaa kuin sulkea silmänsä asialle.

Olen kokenut kouluaikoina kiusaamista, ja silloin olisin todellakin toivonut, että joku olisi ollut minun puolellani. Luultavasti, juurikin näistä kokemuksista johtuen, olen saanut kimmokkeen siihen, että haluan puolustaa heikompia. Aina ei kuitenkaan kiusaaminen, niin kun ei myöskään fyysinen väkivalta, ole näkyvää. Se tapahtuu neljän seinän sisällä, suljettujen ovien takana, poissa muiden näkyvistä. Ystävänä olen saanut herätä tähän todellisuuteen liian monta kertaa. Miten en voinut tietää? Miten en voinut nähdä ja ymmärtää, että jokin oli pielessä? Näitä kysymyksiä mietin monesti ääneen, ja hämmästyksekseni tuttavapiiristäni löytyy monta samankaltaista tarinaa – liian monta!

Eräänä aamupäivänä keväällä 2011 juttelimme tästä samaisesta aiheesta Runotyttöni kanssa. Valitettavasti kyllä samankaltaisia tarinoita löytyi myös häneltä. Vain muutama päivä keskustelumme jälkeen, sain Runotytöltä kappaleen, jonka työnimi oli ”Nyrkki”. Teksti oli todella koskettava. Tarinassa kertoja on päässyt irtaantumaan myrkyllisestä parisuhteesta. Hän on kuitenkin päättänyt, että ei anna kenenkään toisen kokea samaa kuin hän, vaan aikoo nousta lyöjäänsä vastaan.

Sisältö tekstissä on synkkä, mutta tekstistä löytyy myös valoisa puoli, nimittäin se, että väkivallasta voi parantua, jos niin haluaa. Koen, että tämä on mahdollista, kunhan löytää apua. Avun saaminen on avainsana, niin uhrille kuin tekijällekin.

Marraskuussa kerroin jo hiukan tästä kappaleesta, ja hain yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voisin toteuttaa suuremman kampanjan lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Sain kaksi vastausta: Helsingin turvakodista ja Espoon Lyömättömästä linjasta. Ilokseni sain kuulla, että Espoon Lyömätön linja suunnittelee järjestävänsä ”Lyömätön viikko”-kampanjan keväällä 2012. Nyt on se viikko, ja minä olen mukana viikon viimeisenä päivänä Isossa Omenassa järjestettävässä tapahtumassa. Esiinnyn akustisesti kahden biisin verran. Toinen näistä on tämän yllämainittu ”Nyrkki”, joka tällä hetkellä kantaa nimeä ”Iske nyrkki kiveen”. Esiintymisajat ovat klo 14 ja 16. Lisäinfoa viikosta löytyy täältä.