Sell out!

Kävin eilen kiinnostavan keskustelun erään tuntemattoman henkilön kanssa. Keskustelu lähti siitä, että hän kuuli minun laulavan ja tuli kehumaan ja kertomaan, että hänen mielestään minun kuuluisi olla studiossa laulamassa ja jakaa lauluani muille koska hän koki, että voisin koskettaa monia ihmisiä laulullani. Olin erittäin otettu ja kiitin kauniista kommentista ja tokaisin ”Hyvä niin, koska toivon, että pystyisin elättämään itseni laululla”. Yllättäen sain vastareaktioksi, että ”älä ole sell out”! Kommentti hämmästytti minua.

Kerroin hänelle tarinani joka on lähtenyt unelmasta. Kerroin blogistani, mitä olen tehnyt unelmani eteen, missä olen nyt ja mihin toivon pääseväni urallani. Tämän jälkeen kysyin missä vaiheessa hänen mielestään minusta tuli sell out? Vastaukseksi sain, että siinä vaiheessa kun aloin myymään musiikkiani rahasta, koska hänen mielestään kun raha tulee mukaan yhtälöön, vaikuttaa se välittömästi taiteen sisältöön ja sen aitouteen.

Keskustelun aikana kävi myös ilmi, että henkilö itse oli harraste valokuvaaja. Joten kysyin häneltä, ”jos otat hienon valokuvan josta olet ylpeä ja koet, että se on kaunista taidetta jolla ilmaiset mieleipiteen tai tunnetilan. Katoaako sen kauneus ja aitous jos joku haluaa ostaa kuvan sinulta 50€?” Tähän sain vastauksen, että ”hyvä pointti”!

Olen muutamaan otteeseen saanut kuulla, että minusta tuli sell out kun menin yhteistyöhön Sony Music Finlandin kanssa, koska nähtävästi joillakin on se käsite, että levy-yhtiöilla kasvaa rahapuu josta artistit ja bändit sitä käyvät poimimassa omaan taskuun. Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta sehän ei pidä paikkansa.

Itselleni koko sell out käsite on erittäin kaukaa haettu. Wikipedian määrittelee sell out:in seuraavanlaisesti:

”Selling out is the compromising of integrity, morality, or principles in exchange for personal gain, such as money. In terms of music or art, selling out is associated with attempts to tailor material to a mainstream or commercial audience, for example a musician who alters their material to encompass a wider audience may be labeled by fans who pre-date the change as a sellout”

Tämän määritelmän mukaan voin tunnustaa, että olin matkan alussa ”sell out”, koska lähdin etsimään musiikillista linjaustani sen perusteella mitä Suomessa ei vielä minun ja tiimini mielestä ollut. Saatiin monen yrityksen jälkeen todeta, että jotain puuttuu, homma ei toimi. Linjaus kuitenkin löytyi vahingossa siinä vaiheessa kun lopetin miettimästä kuka minun kannattaisi olla, ja kerroin kuka minä olen.

Tämän perusteella uskaltasin väittää, että musiikissa ja taiteessa sell out:iksi leimatut ovat juuri niitä jotka tekevät sydämestä sitä mitä parhaiten osaavat ja siksi ihmiset ostavat heidän musiikkiaan. Ja hyvä niin, koska musiikin tekeminen myös maksaa, joten jotta sitä voi julkaista, on myös hyväksi, että joku sitä haluaa ostaa. Sama pätee oli ala, palvelu/tuote mikä tahansa. Poikkeuksia toki löytyy kaikilta aloilta, mutta veikkaan, että muilta aloilta löytyy huomattavasti paljon enemmän niitä jotka tekeveät työtään rahasta eivätkä intohimosta.

Lopuksi haluaisin vielä kysyä niiltä jotka ovat kanssani eri mieltä, että jos menestyksen voi musiikkibisneksessä ostaa rahalla, niin miksi kaikki musiikkiurasta haaveilevat eivät sitä tee?

Tämä on minulle paras palkkio ja sitä ei rahalla voi ostaa! ;)