Usko, toivo ja rakkaus!

Tänään olen ripustellut jouluvaloja! Usko, toivo ja rakkaus-jouluvalot ovat osa minun lapsuuden joulua! Ne ovat perinteiset Pietarsaarelaiset jouluvalot ja koska äitini on sieltä kotoisin ovat valot myös osa minua. Omat valot sain muutama vuosi sitten rakkailta isovanhemmiltani!

Usko, toivo ja rakkaus

Pietarsaaren joulusymbolit

Useimmat pietarsaarelaiset mieltävät usko, toivo ja rakkaus symbolit – ristin, ankkurin ja sydämen – jouluun ja joulunviettoon ja näkevät mielessään nuo suuret valokoristeet, jotka joka vuosi ripustetaan Pietarsaaren Isokadun ylle. Symbolit ovat luonteeltaan uskonnollisia, mutta niiden yleiseettinen leima selittänee symbolienerityisesti 1600-luvulla saaman suosion. Ne löytyvät puisten huonekalujen kaiverruksista, sineteistä, onnittelutauluista ym. Symbolit ovat olleet erityisen pidettyjä merimiesten keskuudessa. Niitä on käytetty merimieskirstujen koristeena ja jopa tatuointiaiheena.

Luultavasti niiden liittyminen merimiesammattiin teki niistä näinkin pitkäaikaisen Pietarsaarelaisen perinteen, sillä ne ovat vielä nykyäänkin tärkeä osa pietarsaarelaisten yleistä joulunviettoa. Joulua vietetään kristillisessä maailmassa perhejuhlana, jolloin perheet vahvistavat yhteenkuuluvuuttaan. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, että näin merimieskaupungissa varsinkin jouluna vaalittiin symbolia, joka vei ajatukset niihin pietarsaarelaisiin merimiehiin, jotka eivät voineet viettää joulua kotona rakkaidensa parissa. Monien perheiden isä ja poika tai pojat eivät voineet osallistua joulunviettoon kotona pitkien merimatkojen takia.
Lähde: www.jakobstad.fi

Nyt kun itse olen kaukana omilta juuriltani, tuovat valot lohtua! Samoin tuo levyni viimeinen kappale jonka kertosäe menee näin:

 

”Mä vieraan kylän reunalla

oon matkalaukut mudassa

ja kannan mukana mun

isän ohjeita

Mä itseni toin kokonaan

sen mitä näät sä sen myös saat

mussa aina liehuu mun

pohjanmaan tuulia”

Pohjanmaan tuulia-kappale on tuparilahja Runotytöltä!