Kertakäyttöistä musiikkia osa 1.

Katselen aina ihastellen kun uutisodaan, että joku artisti tai bändi on myynyt kultaa tai platinaa ja haaveilen siitä kuinka vielä jonain päivä, toivottavasti voisin ripustaa oman jalometallitaulun seinälleni.

Nykypäivänähän myöntämisrajat ovat huomattavasti paljon pienemmät kuin mitä ”vanhoina hyvinä aikoina”. Mutta vertailu tuntuu yhtä turhanpäiväiseltä kun euron vertaaminen mummonmarkkaan. Ajat muuttuvat ja sen mukaan eletään. Tokihan se kertoo hiukan surullisen tarinan musiikinkulutuksesta ja vääjäämättä syyttävä sormi osoittaa internettiä ja sen mahdollisuuksia kuunnella ja ladata musiikkia ilmaiseksi.

Mutta sen enempää piratismiin ja ilmaiskuuntelusivustoihin puuttumatta suurin huolenaiheeni internetissä TABY:na (tuottajaartistibiisintekijäyrittäjä) on kuinka se tekee musiikin, artistit ja bändit kertakäyttöiseksi. Kertakäyttöisyydella tarkoitan sitä, että nykyään musiikin ja artistin elämänkaari voi olla todella lyhyt, koska tarjontaa on niin valtavasti internetin myötä. Pitää julkaista tai tuoda jotain uutta ulos koko ajan jotta ei unohdu valtavirtaan. Nopea tempo tekee sen, että musiikista on tullut todellista kulutuskamaa ja hyvin hyvin harvoin nykypäivän biiseistä tulee niin sanottuja ikivihreitä vaikka biisi olisi kuinka hyvä. Tämä asia minua surettaa suuresti ja uskon, että tämä kertakäyttöisyys syö musiikkialaa enemmän kun piratismi tulee koskaan tekemään.

Se mitä asialle pitäisi tehdä on minulle yksi suuri ratkaisematon yhtälö. Koska internet on ja pysyy. Yleensä koen, että haaste on ennen kaikkea myös mahdollisuus. Mut tätä asiaa olen miettinyt niin pakosta kuin halusta ja mielenkiinnosta monet monet monet kerrat mutta vieläkään en ole keksinyt, enkä saanut yksiselitteistä vastausta asiaan. En itseltäni enkä keneltäkään muultakaan alan ihmiseltä joiden kanssa olen asiasta jutellut. Yhtälöön kun kuuluu niin monta liikkuvaa osaa. Yksi osa on sinkkulohkaisu vs. levyjulkaisu. Kannattaako levykokonaisuuksia enää julkaista? Tätä pohdinkin seuraavassa kirjoituksessani.

Kertakäyttö
Kuva: Tom Hakala / Antom Pictures

PS. Omassa blogissaan saa keksiä omia lyhenteitä ;)

PSS. Huomenna uusin sinkkulohkaisuni Voicen ensireaktiossa ja minä myös äänessä Okun haastateltavana!

PSS. Onnitelut Suvi Teräsniskalle ja Anna Puulle platinalevyistä!!!