Viime aikoina uusi tekijänoikeuslakialoite ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” on herättänyt kiivasta keskustelua -puolin ja toisin- eri kulttuurialojen nurkkauksissa, joita tekijänoikeuslaki enemmän tai vähemmän koskettaa. Keskustelu on todella tervetullutta! Itse olen jo kauan peräänkuuluttanut, että tekijänoikeuslaki pitäisi ottaa tarkasteluun. Olen siis iloinen siitä, että joku on pistänyt tuulemaan. Itse en kuitenkaan allekirjoittanut aloitetta, koska en koe, että aloite on tarpeeksi läpimietitty. Siinä on monta porsaan kokoista reikää, ja olen todella huolestunut, jos lakialoite menisi sellaisenaan läpi. Kuitenkin toivon ja luotan vahvasti siihen, että aloite on enemmänkin vain hyvä pelinavaus ja tästä saadaan vielä hyvä kokonaisuus. Kuten aloitteen alussa heti mainitaan ”Ehdotuksen tärkein vaikutus on kansalaisten ja artistien välisen vastakkainasettelun purkaminen ja rakentavan keskustelun herättäminen tekijänoikeuslainsäädännön jatkokehittämisestä.”
Otan tässä kirjoituksessa kantaa tekijänoikeusasioihin musiikintekijän näkökulmasta.
Itse koen, että yksi tärkeimmistä asioista, jota pitäisi painottaa tekijänoikeuslaista puhuessa ja joka koskee jokaista on, että tekijänoikeuden alaisena olevan materiaalin mm. musiikin, elokuvien laiton lataaminen ja jakaminen on väärin siinä missä muutkin laissa rangaistavat teot. (Lue mikä on laiton lataaminen ja jakaminen täältä) Sitä ei missään nimessä pitäisi perustella ”positiiviseksi asiaksi”. Surukseni olen nimittäin saanut kuulla, kun jotkut artistit jopa ”kannustavat” laitonta lataamista. Ja kyllä, olen lukenut tilastoja ja tutkimuksia jotka väittävät, että laiton lataaminen edistäisi laillista myyntiä. Laittomaan lataukseen kannustaminen ja sen hyväksyminen kuitenkin johtaa lopulta ajatukseen, ”miksi juuri minun kuuluisi maksaa musiikista?”
Sama koskee myös muita tekijänoikeuskorvauksia maksavia tahoja esim radioita, jos päätösvalta korvauksien keruusta muutetaan joustavaksi/vapaaehtoiseksi. Miksi jollekin maksettaisiin korvausta jos toiselle ei tarvitse maksaa.
Sain urani alkuaikoin sähköpostia nimeltämainitsemattomalta paikallisradiolta, joka halusi soittaa musiikkiani. Kanava kampanjoi nimenomaan tekijänoikeuslakia vastaan ja piti käsittämättömänä, että laki haluaa jarruttaa meitä aloittelevia ja indieartisteja/bändejä siten, että meidän musiikistamme pitäisi maksaa saman verran tekijänoikeuskorvauksia, jos ja kun he soittaisivat kanavallaan esimerkiksi Chisua. Sehän torpedoi meidän mahdollisuuksiamme päästä kansan kuultavaksi! Hän kun pelkästään hyvää hyvyyttään haluaisi antaa meille kuuluvuutta radioaalloilla. Noh, hypoteettisesti siinä vaiheessa kun minä olisin antanut musiikkini ilmaiseksi hänen kanavalleen olisi hän käärinyt esimerkiksi mainosrahoja omaan taskuunsa mm. palkan muodossa.
Olen myös kokenut samankaltaisen tarinan liittyen pelimaailmaan. Eräs erittäin mukava herra lähestyi minua hänen -kieltämättä- oikein kivalla peliinnovaatiollaan. Peli toimii musiikkitriviana siten, että peli soittaa ”soittimella”, jota pelaaja kontrolloi, jo olemassa olevaa kappaletta/teosta. Tästä sitten pitää arvata, mistä kappaleesta on kyse. Hän rinnasti peliä pianoon. Eihän pianon soitostakaan tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja. Noh, hypoteettisesti jälleen kerran, kun minä olisin antanut musiikkini hänelle ilmaiseksi käyttöön olisi hän tehnyt rahaa mm. pelin myymisellä omaan taskuun.
Voidaan argumentoida siitä, kuinka ”ilmaiseksi” jakaminen toimii promona ja nostaa myyntiä markkinoinnin tavoin. Rajaa on kuitenkin hyvin vaikea vetää siitä, kenen pitäisi maksaa, kenen ei, kenelle maksetaan ja kenelle ei. Oman musiikin ilmaista promoa kun voi jo nyt tehdä monella eri tavalla esim. pr-keikkojen muodossa ja Youtuben kaltaisilla sivustoilla. Ja johan nykyään saa maksuttoman tallennusluvan ensipainokselle, jonka suuruus on enintään 1000kpl edellyttäen, että kaikki sävellykset, sanoitukset ja sovitukset ovat tuottajan omia, ja että tuottaja on yksityis- henkilö tai joukko yksityishenkilöitä. (Lähde: Käytännönopas ääniteuottajille, www.teosto.fi)
Yhtenäiset, selkeät pelisäännöt korvauksien suhteen ovat hyväksi. Tekijänoikeuslaki perustuu siihen, että se suojaa tekijän oikeuksia samalla tavalla kuin Suomen laki suojaa meidän materiaalista omaisuuttamme! Eihän kukaan halua tulla ryöstetyksi. Tekijänoikeuslaki arvostaa jokaista teosta tasavertaisesti sen jälkeen, kun se valmistuu. Toivon, että jokainen arvostaisi yhtälailla itse omia teoksiaan ja osaisi vaatia omasta työstään korvausta, joka kerta!
Haluan vielä lopuksi painottaa ja muistuttaa, että artisti ja teoksen tekijä eivät aina ole yksi ja sama henkilö/ryhmä. Maassamme on suuri joukko loistavia biisintekijöitä ja sanoittajia, jotka eivät itse esitä kirjoittamaansa musiikkia. Nämä tekijät saavat palkkansa ainoastaan ja vain tekijänoikeuskorvauksista, eikä heillä ole taloudellisena tukena esim keikkapalkkioita, levymyyntituloja jne.
Laittoman latauksen rangaistuksia on toki hyvä kohtuullistaa, mutta eikös lähtökohdan pitäisi olla väärän opettaminen ja sen estäminen, että rangaistuksia ei tarvitsisi käyttää?
Suurimmaksi osaksi artistin/bändin musiikista voi nauttia keskimäärin hintaan 15€/levy. Saman verran tai jopa enemmän maksaa kaksi paukkua yökerhossa, joista käteen jää tyhjät lasit, jotka nekin on palautettava.