Kiusaaminen

Koulujen alkamisesta asti, koulukiusaaminen on ollut mediassa tapetilla. Hyvä niin! Luin juuri blogikirjoituksen, jossa äiti kertoo poikansa koulukiusaamisesta. Minua surettaa, suututtaa ja ennen kaikkea tulee turhautunut olo. Miten voisi auttaa?

Olen itse ollut paikoitellen koulukiusattu. Niin ala- kuin yläasteella, ja myös lukiossa. Syitä oli monia. Vitiliigoni, hörökorvani, pinkit kenkäni yms. yms. Varsikin koulumenestykseni otti kiusaajia päähän. Hyvät arvosanat eivät heidän mielestään johtuneet osaamisestani vaan siitä, että olin opettajien lellikki koska äitini oli koulun terveydenhoitaja. Ironista kyllä, saan kokea samaa kiusaamista nyt aikuisiällä kun olen naimisissa menestyneen muusikon kanssa. Aikuisena sitä vaan osaa nähdä asiat hiukan eri perspektiivistä kuin lapsena.

Suosikkiaineeni koulussa oli fysiikka ja matikka, koska näiden aineiden opettaja oli ainoa, joka sai pidettyä kiusaajat kurissa. Suomenkielentunnilta MINUT heitettiin kerran pihalle, koska opettaja ei saanut kiusaajia rauhoittumaan.

Lukion aloitin toisessa kaupungissa, ja ajattelin, että nyt saan aloittaa koulunkäynnin puhtaalta pöydältä. Koska IB-lukioon pääsi hyvällä keskiarvolla ajattelin, että koulumenestykseni ei olisi täällä häiriöksi.

Kuitenkin, ensimmäisenä koulupäivänä luokkatoverini käveli luokseni ja sanoi ”Päätin heti sinut nähtyäni, että en pidä sinusta”. Emme olleet puhuneet sanakaan. Hän piti päätöksestään kiinni koko lukion ajan.

Onneksi löysin hyvin pian sielunkumppani musiikkilukiosta. Hän kannusti minua laulamaan, joten olen hänelle siitä ikuisesti kiitollinen. Löysin parhaan ystäväni musiikista.

Vaikka minulla oli ystäviä, niin kukaan ei oikein koskaan ollut näkyvästi puolellani koulussa. Kerran muistan, yläasteella, kuinka luokan hiljaisin tyttö nousi paikaltaan ylös ja huusi naama punaisena kiusaajille ”OLKAA HILJAA”. He häkeltyivät ja hiljenivät. He tajusivat, että en ole yksin.

Mieti, jos joka päivä, joka tunnilla ja välitunnilla joku uskaltaisi puuttua näkemäänsä kiusaamiseen. Kiusaajia on usein vain pieni ryhmä. Meitä muita on paljon enemmän. Jos et itse uskalla sillä hetkellä puuttua kiusaamiseen, niin kerro näkemästäsi opettajalle tai kotona vanhemmillesi. He tietävät miten asiaan puuttua.

Kiusaaminen

Hauska nippelitieto, muistan kuinka kiusaajani usein raapusti pulpettien kansiin Apulannan-logon. Kukapa olisi koskaan uskonut, että kiusaajien lempiyhtye voisi tuoda elämääni jälkeenpäin niin paljon hyvää. Elämän ironiaa.

J

1 thought on “Kiusaaminen

  1. Hieno kirjoitus! Kaiken kokemasi jälkeen olet yksi tähdistä ja kenties sexyin niistä kaikista!

Comments are closed.