Suvaitsematon kulttuuria vihaava ”Perusporvarihallitus”?

Olen oppinut viimeisen neljän vuoden aikana julkisessa ammatissani, että median painettua tekstiä kannattaa aina lukea kriittisesti. Harvemmin asia on niin mustavalkoinen kun annetaan ymmärtää. Vaalikeskusteluita ja jälkipyykkiä seuratessani olen kuitenkin ollut todella surullinen siitä kuinka mustavalkoisia mielipiteitä monet kollegani ja ei-kollegani pudottelevat, perustaen mielipiteensä mediasta luettuun tekstiin tai rikkinäiseen puhelimeen. Alexander Stubbin suosikkisanaa lainaten, ”kokonaistilannekuva” on monelta hämärässä. En väitä, että se olisi minulla hallussa ja siksi pyrinkin olemaan avoin asioille ja ottamaan asioista selvää. Minulle tämä on myös sitä kuuluisaa suvaitsevaisuutta.

Olen parin päivän aikana lukenut mm. päivityksiä jossa taiteiljat pelkäävät ”Perusporvarihallituksen” leikkaavan kulttuuritukia ja ei-taitelijoiden päivityksiä, jotka kannustavat hallitusta leikkaamaan ja antamaan taiteilija-apurahat niitä oikeasti tarvitseville…

Selvitettäköön tässä kaikille, että suuri osa taiteilijoiden apurahoista on eri henkilöiden/säätiöiden lahjoituksia eivätkä siis tule valtion verorahoista. Joten näitä apurahoja uuden hallituksen, oli se minkävärinen tahansa, on hiukan vaikea leikata tai jakaa haluamansa mukaan.

Valtion apurahat ja tuet eri instituutioihin ovat asia erikseen. Kuitenkin minusta on paljon parempi vaihtoehto tukea näitä kyseisiä työnantajia (esim kaupunginteatterit ja konsertisalit) kuin kasa työttömiä taiteilijoita, jotka elävät sosiaaliturvan varassa. Kutsuisin näitä tukia enemmänkin niiksi kuuluisiksi investoinneiksi,joita vaalipuheissa kuultiin, joilla lisätään työpaikkoja. On myös hyvä muistaa, että kulttuuritapahtumista hyötyvät aina monet muutkin alueella toimivat yritykset esim. Hotellit, taksipalvelut, ravintolat jne. Tästä symbioosista voi lukea lisää täältä Puhumattakaan kulttuurin vaikutuksista ihmisiin hyvinvointitasolla.

Apurahat ja tuet toimivat usein myös napanuorana kunnes taiteilija alkaa tienata itse taiteellaan. Yritysmaailmassa tätä apurahaa kutsuttaisiin starttirahaksi. Itse sain aikoinani apurahaa (Musiikin edistämiskeskus, ~500€) Onnenpäivä-videooni. Se oli minulle aloittelevana artistina/yrittäjänä iso apu.

Ei ole salaisuus, että minä puhun itsestäni yrittäjänä. Minulle taitelija-ammattini on oman intohimoni ja osaamiseni myyntiä. Se ei tee musiikistani kaupallista sontaa, vaan olen onnistunut myymään intohimostani syntynyttä tuotetta eteenpäin. Tähän käsittääkseni lähes kaikki taiteiljat tähtäävät. Siis siihen, että saisivat elantonsa tuottamastaan taiteesta. Kaikille oman yrityksen pyörittäminen ei kuitenkaan ole luontaista niin kuin minulle ja siksi näille taiteilijoille tarvitaan myös työnantajia. Jos se vaati tuettuja työnantajia niin jälleen kerran, mieluummin tuettua työtä, kuin sosiaaliturvan varassa elämistä.

On myös hyvä muistaa, että luovat alat muodostavat 4,8 % Suomen BKT:sta, antavat työtä yli 100 000:lle suomalaiselle (4,3 % työpaikoista Suomessa) ja ovat 8,6 miljardin euron arvoinen kenttä, joten kyllä tämä ala myös maksaa osuutensa valtiolle takaisin.

Seuraavaksi paradoksi, mikä taas unohtuu monelta taiteilijalta, jotka haukkuvat esim minua kaupalliseksi yrittäjähenkisyyteni vuoksi. Nämä tuetut tai ei tuetut työnantajat ovat lähtökohtaisesti jonkun näköinen voittoa tavoitteleva yritysmuoto. Joten jokainen taiteilja, joka osaamisellaan tienaa, on jollain tapaa kytköksissä yrittäjyyteen. Joko itsenäisesti tai työnantajansa puolesta. Se, että toivotte mielummin esim palkkatukien poistamista tai yrittäjille verokiristystä niin se tekee samalla tiukempaa hirttosilmukaa teidän oman palkkiopussinne ympärille. Sama toki koskee alaa kuin alaa.

Kävin ennen vaaleja lapsuuteni kotikaupungissa, Kokkolassa, Keskustan yrittäjä-illassa, jossa mm. kävi ilmi, että Keskusta pyrkii luomaan luovalle alalle 5000 uutta työpaikkaa! Minä ainakin kannatan tätä ajatusta ja kuinka hienoa onkaan, että tämä tulee meidän pääministeripuolueelta!

Ihan vain ajatusleikkinä. Mistä sinä säästäisit? Kulttuuri, kehitysapu, maatalouden tuet, opintotuki, puolustusmenot, sosiaalituet, työttömyysturvan taso, urheilurahoitus, virkamiesten palkat vai yritystuet? Jos mietit asiaa kaikilta kanteilta niin huomaat, että se ei ole niin mustavalkoisen helppoa…

Paljon rauhaa ja rakkautta ja muistakaa tukea kulttuuria käymällä esim keikoilla! ;)

image